Nu är det snart dags för juluppehåll för oss på Agera Värmland. Ett otroligt händelserikt 2024 ligger snart bakom oss. Här kommer ett extra blogginlägg då vi fått glada nyheter. Vi har blivit beviljade ett projekt från Allmänna arvsfonden som vi i dagsläget kallar Idrott mot våldsbejakande extremism. Projektet startar 1 januari 2025 och kommer löpa över tre år. Här följer mer information om projektet som alldeles strax drar igång.
Syfte
Projektets syfte är att utveckla förebyggande åtgärder för att motverka våldsbejakande extremism inom idrotten och målgruppen är barn och unga (12 – 25 år). På senare år har Agera Värmland och andra aktörer sett tendenser där våldsbejakande extremistiska grupperingar (särskild inom den högerextrema/vit-makt miljön) använder idrott som rekryterings- och påverkanskanal. Syftet med Idrott mot våldsbejakande extremism handlar alltså om att motverka denna form av rekrytering och påverkan från våldsbejakande grupperingar. Inget barn eller ungdom ska behöva riskera att dras in i våldsbejakande miljöer när man utövar en idrott.
Det är glädjande och viktigt att Arvsfonden nu ger oss möjlighet att under tre år särskilt fokusera på idrotten i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. I synnerhet kommer kampsport och gymmiljön stå i centrum där vi ser det största behovet. Det finns framför allt två olika utmaningar som vi står inför. Den ena handlar om våldsbejakande grupperingar som startar träningsgrupper och bjuder in, framför allt unga, till träning. På det sätter bjuds individer in i en träningsgemenskap för att i ett senare skede bli exponerade till våldsbejakande budskap. Den andra problematiken är etablerade idrottsföreningar, såsom gym eller kampsportsklubbar, som får in individer eller grupper som aktivt börjar sprida våldsbejakande idéer. Projektet kommer sikta på att möta båda dessa utmaningar.
Mål
Projektets mål är att stärka idrottsföreningarnas motståndskraft mot våldsbejakande extremism. Det kommer kunna ske på olika sätt men framför allt ska projektet mynna ut i ett eller flera metodpaket som föreningar kan använda för att identifiera, hantera och förebygga våldsbejakande influenser. Materialet ska kunna spridas på ett nationellt plan och vara något som idrottsföreningar själva kan ta del av och implementera. Vi tänker oss att materialet kommer behöva innehålla kunskapshöjande innehåll så väl som konkreta metoder och aktiviteter som föreningar kan behöva.
Metod
För att ta fram ett metodmaterial kommer projektet arbeta tillsammans med målgruppen, alltså barn och unga 12-25 år, samt med idrottsföreningar. Det kommer genomföras ett större antal workshops kontinuerligt genom alla tre åren med olika målgrupper. Det kommer även krävas kunskapsproduktion då fenomenet fortfarande är relativt nytt, särskilt i svensk kontext. Metoderna som tas fram kommer även behöva testas och utvärderas. Personalen vid Agera Värmland kommer, förutom att projektleda projektet, utbilda relevanta aktörer i projektet inom våldsbejakande extremism. Det är med andra ord ett operativt projekt där många föreningar kommer vara involverade.
När vi ser de tendenser vi gör behöver vi rusta idrottsföreningar att kunna vara motståndskraftiga mot våldsbejakande influenser. Det är viktigt att påpeka att det i dagsläget inte är ett utbrett stort problem i idrottsvärlden. Idrott är fortsatt otroligt viktigt, inte minst för unga, och verkar ofta inkluderande samt kan vara en stor motkraft mot våldsbejakande extremism. Projektet syftar till att vi tidigt kan sätta in insatser så att inte tendenserna växer till större problem. Föräldrar till barn och unga som utövar gymträning eller kampsport i etablerade föreningar behöver inte känna oro. Samtidigt som det är viktigt att känna till problematiken och att det finns aktörer, som Agera Värmland, som aktivt arbetar för inkludering och barns rättigheter.
FAQ
Med ett stort projekt uppstår naturligt en del frågor som är viktiga att besvara.
Extremism och våldsbejakande extremism?
Att definiera vem eller vad som är extremism är vanskligt och sällan konstruktivt. Att ha en åsikt som ligger ute på ytterkanten eller i extremen behöver inte vara ett hot. Projektet handlar inte om att komma fram till vad som är extremism eller vad individer inom idrottsföreningar får tycka. Åsiktsfriheten är en grundlagsskyddad rättighet som är central för vår demokrati. Det är begreppet våldsbejakande som är centralt i sammanhanget och för projektet Idrott mot våldsbejakande extremism. Våldsbejakande extremism kan definieras som ”Individer, grupper och organisationer som hålls samman av en ideologi och betraktas som våldsbejakande genom att de utifrån denna förespråkar, främjar eller utövar våld, hot, tvång eller annan allvarlig brottslig het för att uppnå förändringar i samhällsordningen, påverka beslutsfattandet eller myndighetsutövningen eller hindra enskilda individer från att utöva sina grund lagfästa fri och rättigheter.”[1]
Projektet riktar sig just mot den våldsbejakande extremismen och där även attityder som kan vara angränsande kommer beröras.
Kommer projektet endast beröra våldsbejakande högerextremism?
Nej, det är projektets ambition att beröra alla typer av våldsbejakande extremism, både på den politiska skalan samt den religiösa. Idag ser vi även nya typer av våldsbejakande extremism växa fram som är hybridvarianter och inte är helt enkla att få in i de konventionella miljöerna. Metodmaterialet som ska tas fram ska kunna appliceras på alla typer av våldsbejakande extremism. Anledningen till att den våldsbejakande högerextremismen lyfts fram särskilt i projektet är för den utveckling som skett senaste åren där våldsbejakande högerextrema grupperingar strategiskt använder sig av träning som rekryterings- och påverkanskanal.
Vad kommer pengarna gå till?
Agera Värmland har blivit beviljade totalt 7,7 miljoner kronor över tre år för projektet. Pengarna kommer framför allt gå till personalkostnader där Agera Värmland kommer ha två heltidsanställda. Pengar kommer även gå till kostnader för bland annat kontorslokal, resor samt informationskostnader.
Hur kommer spridningen av materialet ske i slutet av projektet?
En hemsida kommer att byggas för att på ett enkelt sätt kunna sprida materialet digitalt. Tanken är att olika typer av digitalt material kommer tas fram. Det kommer även tas fram tryckt fysiskt material som kan distribueras till idrottsföreningar nationellt.
Till sist
Vi har stora förhoppningar kring det här projektet. P4 Värmland och SVT Värmland lyfte upp nyheten om projektet och direkt hörde en idrottsförening av sig och uttryckte sin vilja att vara med på grund av utmaningar de har kopplat till just våldsbejakande extremism. Ännu ett starkt kvitto på att projektet behövs. Vi är taggade på att sätta igång! Har du som läser frågor om projektet är du varmt välkommen att kontakta mig.
Till sist vill jag passa på att önska dig en fridfull jul och ett gott nytt år.
Per Hydén
Verksamhetschef
072-250 28 97
Agera Värmland är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation som funnits sedan 1995 och verkar för mänskliga rättigheter och att demokratins idéer ska bli ledande inom samhällets olika områden. Organisationen driver sedan många år tillbaka ett arbete mot våldsbejakande extremism med stöd av Center mot våldsbejakande extremism (CVE) genom individ- och anhörigstöd samt utbildnings- och rådgivningsinsatser. Agera Värmland driver även en antidiskrimineringsbyrå.