Kvinnohat, incels och misogyna rörelsen

Det finns kvinnohat och misogyna tankesätt i flera delar av samhället, inte minst me-too har visat på det. I vanliga fall bidrar det till obehag och klyftor mellan könen men i värre fall kan det leda till diskriminering eller våld. Det är inte något nytt. Lite nyare är den framför allt internet-baserade misogyna rörelsen och incels som vuxit fram, delvis som en otrevlig motreaktion på feministiska strömningar.  

Vad är incels som det snackas så mycket om? Incel står för involountary celibate, ofrivilligt celibat, men att vara incel handlar inte bara om sex utan också om ensamhet och självförakt. Incel-rörelsen har växt fram de senaste åren i onlineforum och har kommit att bli en grupp för män som ser sig själva som misslyckade och anser att kvinnor och samhället kollektivt har svikit dem. Det har blivit mer känt för allmänheten efter ett antal händelser där personer som varit aktiva i incel-forum har utfört våldsdåd och masskjutningar, varav vissa klassas som terrordåd. Bland incels finns en viss acceptans för att använda våld för att ”hämnas” på omgivningen och i flera incel-forum hyllas de personer som begår våldsdåd. De absolut flesta incels är dock inte farliga och många slutar vara incels när deras livssituation eller livssyn förändras. Egentligen är de främst farliga mot sig själva eftersom många lider av psykisk ohälsa och självhat, något forumen ofta späder på genom att förstärka tron på att deras upplevda utanförskap beror på genetiska orsaker som aldrig kan förbättras. 

Incel-rörelsen, trots att den är ganska nischad, har fått mycket uppmärksamhet på sistone och har blivit något av en catch all-term för hela den misogyna rörelsen. Det finns dock en mycket bredare rörelse med män som inte klassar sig som incels men som delar mycket av den grundläggande världsbilden. Man framhäver ett manligt krigarideal, där de vill att män ska vara starka och kunna använda våld för att få det de vill medan kvinnor förväntas vara tillbakadragna och lyda männen. Man menar att kvinnor är sämre än män på olika sätt. Man framhåller välkända föreställningar som att kvinnor är väldigt emotionella och därför inte är smarta eller kan resonera logiskt, att kvinnor bara finns till för sex och barnafödande eller att alla kvinnor är manipulativa golddiggers som bara vill utnyttja oskyldiga män. Mäns våld mot kvinnor, incels och den bredare misogyna rörelsen existerar inte i ett vakuum – tankar, idéer, stereotyper och normer bidrar till det här, men det förvånar kanske inte så många.  

Det finns massa terminologi, inside-skämt och slangord som används av såväl incels, den misogyna-rörelsen och vanliga internetanvändare som hoppar på tåget. Chads och Stacys, blå-, röda- och svarta piller, 20/80, coomers, virgins och no-fappare. Man behöver inte ha koll på alla ord – det går att googla eller fråga oss på Agera om man kommer i kontakt med dem men själva grundtankarna hänger man nog med på ändå. Det är samma kvinnofientliga idéer i nytt fodral – kvinnor är antingen horor eller helgon, ytliga saker som utseende och pengar är det enda som imponerar på kvinnor, kvinnor mår bäst av att underordna sig män och så vidare. Män ska självklart vara starka både fysiskt och psykiskt men kanske framför allt tydligt heterosexuella. Det hela är i grunden rätt gammalmodigt. 

Begreppen är inte så viktiga, det är grundtankarna vi behöver jobba med. Hur bidrar vi själva till jargonen? Är vi en del av lösningen?  

På Agera Värmland jobbar vi för ett Värmland för ALLA. Det är helt okej att trivas i mer traditionella könsroller och det är helt okej att inte göra det. Däremot är det ett problem när kvinnofientliga idéer skapas, eller lämnas som arv till nästa generation. Att bekämpa terrorhot från incel-rörelsen låter kanske roligare än att bredda normer och motverka trötta gamla fördomar. Men vem har sagt att vi ska ha det kul hela tiden? 

Leave a Comment

Your email address will not be published.