Samtidigt som människors livsvillkor i olika utsträckning riskerar att påverkas i oroligare tider finns ett skyddssystem som tar sikte på den enskilda individens frihet och förutsättningar som staten måste respektera – mänskliga rättigheter. Som vi hör och ser på många håll kan vi aldrig ta mänskliga rättigheter för givna. De är en produkt av historiska händelser och processer och inte minst av människors beslutsamhet och kamp för en mer human värld. Rösträtt oavsett kön, jämlikhet och antirasism, förbud mot barnaga, rättigheter oavsett funktionsförmåga, rätten att älska vem man vill, rättigheter för barn och så vidare.
Även om mätningar visar en tillbakagång för demokrati och mänskliga rättigheter i Europa sker också vissa framsteg som i den här utmanande tiden är värda att lyfta.
I början av månaden bestämde den Europeiska unionen (EU) att alla medlemsländer måste ha ett så kallat likabehandlingsorgan. I Sverige är motsvarigheten Diskrimineringsombudsmannen (DO). Detta innebär att det nu finns garantier på EU-nivå som handlar om att säkerställa att människor ska ha möjlighet till upprättelse vid kränkningar av rätten att vara fri mot diskriminering.
Europadomstolen som dömer i brott mot mänskliga rättigheter enligt Europadomstolen har i ett nytt avgörande bekräftat att ”klimatförändringarna utgör ett hot mot rätten till privatliv och att staterna måste ha tillräckligt bra ramverk för att skydda mot klimatförändringar…”. Domen är en milstolpe när det gäller skyddet för fri och rättigheter kopplat till klimatförändringar.
Ännu ett initiativ på EU-nivå rör direktivet CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) som innebär ökade och mer omfattande krav på hållbarhetsredovisning utifrån olika parametrar, som kommer att omfatta många stora företag. Företag måste alltså kunna redovisa sitt arbete när det kommer till hållbarhetsfaktorer.
Utöver detta utreds också förstärkt skydd mot diskriminering och för barnets rättigheter i Sverige. Bland annat ska det komma ett lagförslag för att stärka skyddet mot diskriminering inom offentlig verksamhet, såsom tull och polis som idag är undantagna diskrimineringsförbudet.
En statsapparat och dess olika delar kan förvisso ingå internationella avtal om mänskliga rättigheter, anta viktig lagstiftning och fatta politiska beslut. Dessa initiativ på internationell- och statsnivå är mycket viktiga för att sätta ramarna, samtidigt har många rättigheter och skydd för olika intressen kommit till för att människor har värnat om det.
I ett land som vårt, som sticker ut globalt med en stark demokrati och ett starkt skydd för de individuella fri-och rättigheterna finns nog en risk att bli bekväm. Men i drivet för förändring och i värnandet om det som är viktigt för oss har ju vi tillsammans den mest centrala rollen. Att också enstaka individer har åstadkommit skillnad som fått ringar på vattnet ute i världen finns det gott om exempel på. Vi kan stå upp för det vi värnar om i stort och smått. Genom små förändringar i vardagen, ideellt engagemang, stötta andra som gör gott eller genom ett leende och ett ”hej”!
Jag hoppas att de tankarna ger fler än mig styrka ibland när det är skakigt runtom oss.
Ha en fin försommar!
Nine