I år är det dags för kyrkoval igen, då medlemmarna i svenska kyrkan röstar för hur de vill att kyrkan ska styras. Vanligtvis är valdeltagandet lågt – förra valet, 2017, röstade drygt 
19 % av de röstberättigade och det var det högsta valdeltagandet på nästan 100 år. Det utgör ett demokratiskt problem eftersom det finns stor risk att resultatet inte representerar medlemmarna särskilt väl.
 
Det är ett välkänt faktum att mindre grupper med mer extrema åsikter ser kyrkovalet som en chans att öka sin legitimitet och få en större politisk plattform att sprida sina budskap ifrån. De kan motivera sin förhållandevis lilla grupp med engagerade sympatisörer att rösta för deras sak på ett sätt som mer etablerade partier, vars väljare kanske inte upplever att lika mycket står på spel, inte kan.
 
När få går till valurnorna spelar varje röst som läggs stor roll. För att en mindre grupp ska få en plats i kyrkomötet, kyrkans riksdag, kan det räcka med så lite som 0,18 % av rösterna. Med senaste valdeltagandet kan det räcka med så lite som 0,000342 % av de röstberättigades röster för att få ett mandat, alltså knappt 1700 av över fem miljoner personers röster.
 
I år satsar nomineringsgruppen och partiet Alternativ för Sverige på kyrkovalet. De har en rasistisk agenda och vill använda kyrkan som plattform för att driva frågor mot invandring och HBTQ+-intressen. För att uppnå detta drar de sig inte för att använda högerextrema aktivister och självutnämnda nazister i valarbetet.
 
Det är en demokratisk rättighet att organisera sig fritt och rösta på den grupp man vill i alla allmänna val, så även kyrkovalet, och vi på Agera Värmland vill inte säga åt någon vilka ni ska rösta på. Däremot vill vi uppmana alla med rösträtt att ta sitt demokratiska ansvar och rösta för det ni själva tror på för att göra resultatet och maktfördelningen så representativ som möjligt. Det finns ett välkänt citat som säger: Allt som krävs för ondskan att segra är att goda personer inte gör något. Gott och ont är för svart-vitt för att beskriva verkligheten, men citatet är ändå en bra tankeställare gällande mänskliga rättigheter och demokrati. Principerna faller om vi inte står upp för dem. Så, till dig som inte redan har tänkt gå och rösta, tänk en gång till: vilka påverkas av din röst, och vad blir effekten av din tystnad?
 
Kyrkovalet sker den 19:e september men det går att förtidsrösta redan från och med den 6:e september. Alla medlemmar i svenska kyrkan över 16 år får rösta både lokalt, regionalt och nationellt. För mer information om valet, var du kan rösta och vilka du kan rösta på besök svenskakyrkan.se/kyrkoval.

Translate »