Tankar inför sommaren

Äntligen har sommaren kommit med sol, ljusa kvällar och förhoppningar om fint väder till semestern. Det känns som att det är precis vad många behöver nu, att kanske få andas ut lite efter en oviss och svår tid på många sätt. Vår demokrati och våra samhällen är fortsatt under prövning genom kriget och det verkar som att vi måste hålla ut en stund till. Det känns också viktigt att samtidigt belysa allt det arbete som står i kontrast till omvärldsläget. Innan även vi på Agera så småningom går på sommarledigt vill vi passa på att dela med oss av våra tankar.  

——————————————————- 

Nine – handläggare och jurist, Antidiskrimineringsbyrån: 

Det går ju naturligtvis inte att undvika att nämna omvärldsläget, men det har känts stärkande att arbeta på Agera Värmland med möjligheten att kunna bidra i den andra änden och att få träffa andra organisationer i våra nätverk som gör ett fantastiskt arbete med bland annat stöd till utsatta i kriget.  

Det har varit en intensiv och rolig termin hos oss och en höjdpunkt för mig har helt klart varit glädjen i att få träffas på riktigt igen, det var efterlängtat! Våra frågor kan ju vara svåra och kräver ofta att vi får prata på riktigt för att det ska bli som bäst. Så det har varit lite extra roligt att ses på utbildningar och möten. Inom antidiskrimineringsbyrån har vi haft förmånen att ha fått träffa många engagerade ute i Värmland som på olika sätt arbetar för lika rättigheter i skolan och i arbetslivet.  

En annan reflektion från min sida som känns extra viktig att lyfta eftersom en vanlig farhåga är att  diskriminering och rättighetsfrågor ska skuffas undan i spåren av kris och krig,  är att fler kontakter med rådgivningen har tagits och vi har hjälpt fler med stöd och råd om diskriminering än under samma period tidigare år. Det är som alltid svårt att säga vad det betyder, men eftersom det troligtvis är så att fler utsätts för diskriminering än vad som kommer fram så är det positivt att vi kunnat ge stöd till fler.  

Efter sommaren finns mycket att se fram emot med nya samarbeten och utbildningskoncept, vi välkomnar också praktikanter till oss vilket känns jättekul! Så jag ser fram emot en fullspäckad och givande höst, men först en härlig sommar! 

Jag hoppas att alla ska få tillfälle njuta av fina sommarstunder och en och annan glass! 

Nine 

——————————————————-  

Hanna – handläggare, Våldsbejakande extremism och Extremkoll: 

Nu stundar sommaren efter en vår där nyhetsrubrikerna har dominerats av våld: krig i Ukraina, masskjutningar i USA och våldsamheter här i Sverige. För många av oss ska det nog bli skönt att ta en paus från nyhetsloopen och njuta lite av naturen och av att umgås med nära och kära.  

Mitt område här på Agera är framför allt informationslandskapet: ideologisk propaganda, desinformation, konspirationsteorier och annat som bidrar till att lägga grunden för våld. Fokus är så klart på budskap som blir skadliga och hur vi som samhälle ska motverka radikalisering in i extremism, men faktum är att vi alla påverkas av informationen vi tar in. Vår egen bild av världen vi lever i påverkas av nyheterna vi läser. Som nyhetsrubrikerna ser ut är det lätt att få bilden att saker går åt fel håll och att världen är en illvillig och obarmhärtig plats med faror bakom varje hörn. Det kan vara svårt att veta vem man ska lita på, och tro att samhället är på sin vår och vill väl.  

Jag tänker inte hymla med att världen stundtals är grym – hur kan man tänka något annat när man hör om svältkatastrofer som förvärras av att Ryssland stryper flödet av råvaror från Ukraina, eller att den vanligaste dödsorsaken bland barn i ett världsledande land är skjutvapen? Men det är inte allt världen är, och det hoppas jag alla som läser får känna nu under sommaren. Det är ganska fantastiskt att kunna bada i en sjö, vara ledig tillsammans med sina barn eller vänner, få klaga lite på myggen och titta på solnedgången. Vi lever i ett land som ger oss många möjligheter! 

Det finns många saker som på olika sätt bidrar till att göra oss sårbara för desinformation och konspirationsteorier men har vi det rätt bra i övrigt och ser lite av allt det som är positivt i tillvaron minskar risken att vi påverkas mycket av något som skadar oss. Goda relationer och lite framtidstro har många positiva hälsoeffekter och kan dessutom vara smittsamt! Så inför sommaren hoppas jag att vi kan ta en paus från lite av det jobbiga och få upplevelser som stärker tron på det fina i världen. Vi kanske till och med kan sträcka ut handen och hjälpa någon annan att få känna så också! 

En riktigt trevlig sommar önskar Hanna!  

——————————————————- 

Lars – samordnare, Våldsbejakande extremism: 

Från min horisont som samordnare i arbetet mot våldsbejakande extremism kan jag se tillbaka på ett arbetsår som varit något av en ketchupflaska. Under pandemins slutskede byggdes det upp ett stort behov av både stöd och råd och när proppen väl släppte var det bara att hålla i sig och åka med. Trots en hög arbetsbelastning under hela vårsäsongen hoppas och tror jag ändå att vi kunnat leverera bra verksamhet till alla som velat ta del av vår kunskap.  

Under året har också en ytterst allvarlig form av extremistiskt våld kommit att beröra oss djupt. Tänker här på attacker mot skolan. Även om man helst skulle slippa så är det här såklart en fråga vi tagit till oss på Agera under våren. Genom rundabordssamtal, diskussioner med våra samarbetspartners och en ny utbildning som riktar in sig på att stärka det förebyggande arbetet hoppas vi kunna bidra till att de värmländska skolorna förblir en trygg plats för både barn och personal även i fortsättningen. 

Men innan vi startar upp det arbetet på riktigt har vi en annan viktig uppgift framför oss – nämligen att ladda batterierna. Om det sker med en lie, ett fiskespö eller en god bok i handen spelar inte så stor roll så länge jag får vara ute i naturen. 

 
Önskar dig en riktigt skön sommar! 

Lars 

——————————————————-  

Per – verksamhetschef: 

När jag skriver min reflektion sitter jag utomhus och njuter av sommarsol och fågelsång. Syrenen har blommat över och jag längtar efter semester med en fullspäckad vår att se tillbaka på. När pandemin släppte sitt grepp ökade efterfrågan för våra tjänster markant vilket förstås var glädjande men också lett till få luckor i kalendern. Att inte behöva fundera på smitta och pandemi senaste månaderna har varit fantastiskt men också överskuggats av Rysslands invasionskrig mot Ukraina och ett försämrat världsläge på många sätt. Det känns överlag som vi går in i en ny tid med ökad inflation och högre priser på det mesta. Vi får dock inte glömma allt det positiva och uppskatta att vi lever i en demokrati grundat på mänskliga rättigheter.  

En annan sak jag tar med mig från våren är allt det vi på Agera åstadkommer tillsammans med våra samverkansparter. Jag är stolt över det vi gör och särskilt över mina fantastiska medarbetare som varje dag kämpar för att Värmland ska bli en ännu bättre plats, där alla får plats. Vi har fått flera nya medlemmar och når fler människor med vår verksamhet. Med det i ryggen ser jag framemot en händelserik och spännande höst.  

Tills sist vill jag också slå ett slag för återhämtning och reflektion. Det är lätt att boka kalendern full eftersom varje möte “är så viktigt”. Egentid som kan ägnas åt reflektion, kompetensutveckling eller bara lite luft i systemet får lätt stå tillbaka vilket jag tror kan vara en risk både för hälsa och verksamhet. I höst ska i alla fall jag försöka avsätta mer tid åt reflektion och faktiskt kunna säga nej ibland. En viktig insikt såhär när vi snart får äta sill och dansa runt midsommarstången.  

Glad sommar! 

Per 

——————————————————- 

Varken diskriminering eller radikalisering tar tyvärr semester och vi ser fram emot att fortsätta arbetet för demokratins värden och mänskliga rättigheter på bred front tillsammans med er i höst! Till alla er som på olika sätt agerar för ett tryggare och bättre samhälle och till alla som samarbetat och stöttat oss i vårt arbete under året – tack för det ni gör.  

Med dessa ord vill vi på Agera önska en riktigt fin sommar! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »