Underskatta inte snällhet

Vad innebär snällhet? och vad gör det egentligen för skillnad? Att vara snäll är nog en av samhällets mest underskattade egenskaper, men är samtidigt den egenskap som kan tänkas göra störst skillnad för en bättre värld. En simpel gest i form av ett leende, ett hej till den man går förbi, eller ett uppmärksammande av en orättvisa, detta är saker som kan tänkas tillhöra begreppet snällhet. Men ändå är det just dessa saker vi underskattar, vi ser förbi deras värde och anser att det inte gör så stor skillnad, eller ännu värre, att det inte spelar roll.

Vi lever i en värld av orättvisor, av krig och konflikter, av samhälleliga ekonomiska förändringar, av ett förändrat säkerhetspolitiskt läge, och listan sträcker sig lång. Genom en mätning gjord av undersökningsföretaget Indikator, på uppdrag av Ekot, kan vi se hur svenskarnas mående har påverkats av bland annat två “nya” krig på två år och en ökad gängkriminalitet på hemmaplan, vilket utgör faktorer för ett försämrat mående. Ytterligare ser vi mer och mer resultatet av en försvagad ekonomi i många hushåll och hur detta ligger till grund för den vardagliga stressnivån och hur denna markant har ökat. Man kan även se skillnader gällande unga och äldre, där de yngre i större utsträckning upplever ett försämrat mående kopplat till ekonomin, medan de äldre upplever att det säkerhetspolitiska läget är det som påverkar måendet allra mest.

Ens mående kan påverkas i olika stor utsträckning av de orättvisor vi människor, på olika nivåer, upplever varje dag. Vi kan uppleva känslor som rädsla, uppgivenhet, omedvetenhet och  osäkerhet för vad som sker i omvärlden, och vart jag som individ befinner mig mitt i allt det här. Vad är min plats och vad ska jag göra med de förutsättningar jag har framför mig? Detta är inte en helt enkel fråga och det finns inte heller något givet svar, vilket gör att frågan blir högst individuell. Många av oss upplever avsaknad av att kunna göra skillnad eller påverka såväl våra egna men även andras liv, vilket sätter oss i ett slags freeze-tillstånd, där vi istället väljer att inte göra någonting. Att navigera i en värld fylld av orättvisor är inte helt enkelt, och det är okej att känna sig vilsen och letande efter svar. Men det är också vi som skapar vår värld, och vi alla kan göra någonting för att få den att kännas lite lättare att leva i. Med det här sagt krävs inte alltid ett ställningstagande, eller ett stort agerande, utan kanske en omtanke för din medmänniska och en medvetenhet kring vad man som en del av ett större sammanhang kan göra utifrån sina egna förutsättningar.  Man kan inte lösa alla världens problem men alla kan alltid göra något för att göra det här till en bättre värld.

Det kan vara även i det lilla som vi människor hittar styrkan, en uppmuntran, en klapp på axeln, det är de små gesterna som gör helheten, något vi ofta glömmer bort.

Det här kommer att vara Ageras sista blogginlägg innan jul, och därför känns det extra aktuellt att koppla samman min inledande frågeställning till slutet. Vad innebär snällhet och vad gör det för skillnad, egentligen? Nu i juletider är det tyvärr alltför många människor runt om i världen som upplever att deras psykiska ohälsa ökar, och i samband med en omvärld som just nu befinner sig i krig och konflikt, utmaningar på såväl lokal som global nivå, där mänskliga rättigheter kränks dagligen, då kan det vara svårt att orka finna ljuset i mörkret. Men ljuset är också det som lämnar oss sist, vi ska värna om det och kämpa för att hela tiden tända ljus omkring oss. Genom det där leendet, genom den klappen, eller genom att dela den där bilden på instagram för att upplysa om en orättvisa, kan du skapa ljusglimtar lite här och var runt omkring dig. Att vara snäll spelar roll, för den som känner sig ensam, för den som inte känner sig lyssnad på, för den som känner sig liten i en värld fylld av mörker. Det kan vara du som gör att världen känns lite mindre hemsk, endast genom att vara snäll.

Ella Andersson Nykvist

Praktikant

Källor: P3 nyheter

Translate »