Videopresentation: Antidiskrimineringsbyråns årsrapport 2024

Agera Värmland släpper nu Antidiskrimineringsbyråns årsrapport för 2024. Antal ärenden som inkommit är på liknande nivå som föregående år. Samtidigt har vi agerat i fler ärenden som rör barn. Rätten till stöd i skolan har varit ett fokus i påverkansarbetet som vi också följt upp genom en enkätundersökning riktat till rektorer i Värmlands grundskolor. Resultatet visar på att de flesta rektorer uppfattar att det finns förutsättningar att ge varje elev det stöd den har rätt till. Samtidigt framgår att det finns värmländska grundskolor som möter stora utmaningar i att möta behoven av stöd och anpassningar.

Per Hydén
2025-04-09
Framsidan av rapporten med bild på en väg med människor i bakgrunden. Text: Årsrapport 2024 - antidiskrimineringsbyrån i Värmland

Fler ärenden och signaler 2024 rör barn

Fler insatsärenden under 2024 har rört barn som upplevt diskriminering jämfört med tidigare år. Framförallt inom utbildning men även inom andra samhällsområden. Också andra typer av signaler lokalt och nationellt har medfört ett särskilt fokus 2024 kring rätten till stöd i skolan där man ser stora risker för att elever med funktionsnedsättning inte ska få det stöd i utbildningen som de har rätt till.

Det rör sig om ett mindre antal ärenden än sålänge men som tillsammans med andra signaler bekräftar den större bilden att elever med funktionsnedsättning, särskilt neuropsykiatriska, löper stor risk att diskrimineras i skolan. Att vi överhuvudtaget möter och hjälper barn och unga som upplever diskriminering är allvarligt i sig och är något som behöver följas upp, säger Nine Karlsson Norman, juridiskt ansvarig på Agera Värmland.

 

Utmaningar i att möta elevers behov

Enkäten visar att de flesta rektorer upplever att de kan ge alla elever det stöd och anpassningar de har rätt till, men att det finns utmaningar. En minoritet uppger att det är svårt att tillgodose alla elevers behov av stöd. Rektorer pekar framför allt på brist på resurser och rätt förutsättningar som hinder för att säkerställa att alla barn får rätt stöd.  

Det är positivt att många rektorer upplever att de har möjligheter att ge rätt stöd, men vi ser också att resurser kan vara avgörande faktorer för att anpassningar ska fungera i praktiken. Vi måste också reagera på signalerna om att vissa grundskolor saknar rätt förutsättningar, säger Per Hydén, verksamhetschef på Agera Värmland.

  

Vikten av fortsatt utveckling

Det framgår tydligt av enkäten att flera rektorer upplever hinder i att tillgodose elevers rätt till stöd och att det kan vara en utmaning att ha rätt kompetens på plats. Något som bekräftar vår bild och erfarenhet Vi betonar vikten av att skolan får stöd från huvudmän och beslutsfattare och kommer att fortsätta följa frågan i länet.

- Det finns en vilja att göra rätt men för att alla elever ska få den utbildning de har rätt till behöver vi se långsiktiga satsningar på resurser och kompetensutveckling i skolan. Det är en viktig fråga för att säkerställa att ingen elev lämnas utan stöd. Det är också avgörande att barns rätt till stöd och anpassningar inte ska vara beroende av vilken kommun de bor i. Vi måste säkerställa alla barns rätt och att skolan får rätt förutsättningar för detta, avslutar Per Hydén.

 

Läs rapporten i sin helhet här

Per Hydén
2025-04-09