Att vi har en skakig omvärld är inget nytt. I flera år har vi återkommit till temat i Agera-bloggen. Visst finns det många ljuspunkter i vår omvärlds också, som vi kanske borde bli bättre på att lyfta fram, men tyvärr fortsätter det gå åt fel håll på flera sätt, och särskilt med demokratin i världen som blir ämnet för detta inlägg. Även om jag kan uppleva att vi är väldigt skyddade här i Värmland påverkas vi av vår omvärld, vare sig vi vill eller ej. Det viktiga är att vi finner drivkraft och lärdom av det som händer.
Igår den 13 mars 2025 publicerade V-Dem-institutet sin årliga demokratirapport – Democracy Report 2025: 25 Years of Autocratization – Democracy Trumped? Rapporten är en omfattande och forskningsbaserad genomgång av hur demokratin utvecklas globalt. Årets utgåva visar tydligt att den demokratiska tillbakagången fortsätter och fördjupas i stora delar av världen.
Fem viktiga slutsatser från rapporten:
Vad innebär detta för Sverige och Värmland?
Även om Sverige fortsatt rankas högt i internationella jämförelser av demokratisk kvalitet, är det viktigt att vi förhåller oss vaksamt till de långsiktiga trender som V-Dem-rapporten beskriver. Historien visar att demokratin aldrig är statisk. Den behöver ständigt vårdas, förnyas och utvecklas – inte minst i tider där den globala utvecklingen går i motsatt riktning.
Jag tycker också det är viktigt att fråga sig varför vi ser den här utvecklingen? Hur kommer det sig att så många människor har röstat fram ledare som aktivt tar steg för att nedmontera demokratin? Ledare som inte motarbetar fria oberoende medier, inte respekterar rättsstatens principer eller undergräver fria val. Det är något vi måste lyfta mer aktivt och vara mer inlyssnande till varandra. Vi vet att demokratin inte är perfekt men det är det bästa vi när det gäller att säkerställa mänskliga rättigheter och själva idén om att vi alla har ett inneboende värde som människor.
I Värmland finns goda förutsättningar för att fortsatt värna demokratins grundläggande värden. Samtidigt finns det utmaningar även här. Ett konkret exempel är hot mot förtroendevalda som vi på Agera Värmland uppmärksammat flertalet gånger. Andra områden som är viktiga att följa är: förändrade samtalsklimat, minskat engagemang i föreningslivet och ökande polarisering. Det är alla exempel på faktorer som kan påverka demokratins vitalitet över tid. Ett annat hot är förstås desinformation och påverkanskampanjer som syftar till att skapa polarisering och slå hål på tilliten i samhället.
Vad kan vi göra?
Agera Värmland verkar för att demokratiska idéer och principer ska vara vägledande inom alla delar av samhället. Vi gör det genom att driva en Antidiskrimineringsbyrå samt arbeta på olika sätt mot våldsbejakande extremism. Vi stöttar enskilda och organisationer. Men för att vi ska ha en stark och inkluderande demokrati som vilar på rättsstatens principer även i framtiden behöver vi alla hjälpas åt.
Vi på Agera Värmland tror på handling, samverkan och samtal som bygger tillit och delaktighet. Här är några sätt vi alla kan bidra till en starkare demokrati:
Det handlar inte om snabba lösningar, utan om ett långsiktigt arbete som bygger på insikt, samverkan och ansvarstagande. Det fortsätter bygga på vår robusta demokratiska grund. För vi kan inte vila. Vi ser nu i realtid hur fort det kan gå att nedmontera strukturer som för en demokrat är självklara. Demokrati är i grunden ett gemensamt projekt – en samhällsstruktur som vi tillsammans formar, påverkar och utvecklar. Låt oss inte ta den för given.
Läs mer
Den fullständiga rapporten från V-Dem finns att ta del av här:
➡️ v-dem.net/publications/democracy-reports